PER ASPERA AD ASTRA*
Cât de greu sau ușor le-a fost primelor femei din domeniul tehnologic să facă primul pas ? Ce piedici sau provocări au întâmpinat în calea lor ? Câte alte mii de femei din lumea întreagă au fost inspirate de curajul și inteligența lor ?
*Prin greutăți la stele – un slogan ce reflectă cel mai bine povestea unei pioniere, care a susținut și încurajat mii de femei din Europa, și nu doar, să se afirme într-un domeniu exclusiv pentru bărbați – lumea tehnologiei și a afacerilor. Dame Stephanie “Steve” Shirley este cea mai de succes femeie de afaceri din IT. În 1960 a fondat în Anglia o companie de software Freelance Programmers formată doar din femei, dintre care 70 au ajuns milionari, iar compania ei a fost evaluată la 3 miliarde de dolari.
Stephanie a început acest start-up pe masa din sufrageria casei sale cu un capital de 100$ alături de câteva femei casnice, dar cu pregătire și studii în domeniu. În scrisorile ei de prezentare și-a schimbat chiar și numele din ”Stephanie” în ”Steve”, pentru a avea acces înainte ca cineva să realizeze că ”el” era de fapt o ”ea”.
Cel mai interesant lucru e că nimeni nu s-ar fi așteptat ca programarea cutiei negre a supersonicului Concorde să fie făcută de câteva femei care lucrează de-acasă.
Din fericire, în zilele noastre există mult mai multe femei în domeniul STEM (Science/Technology/Engineering/Mathematics) decât la începutul anilor ’60. Și totuși inegalitatea salariilor, oportunităților de a avansa în carieră încă persistă.
Numărul de femei care studiază sau se alătură acestui domeniu este încă unul mic în raport cu cel al bărbaților. Acest lucru nu este surprinzător, ținând cont de faptul că primul programator de la începutul secolului XX a fost o femeie ?! – Ada Lovelace.
Conform unui studiu de pe Statista în 2020, 25% dintre angajații GAFAM (Google/Apple/Facebook/Amazon/Microsoft) sunt femei. Iar creșterea de la an la an al acestui procentaj este mică, aproximativ – 0.5/ 1%. Dat fiind faptul că aceste companii sunt gigantice pe piața mondială, pentru companiile mai mici acest proces de recrutare și angajare a femeilor se poate implementa mai ușor.
Conform unui alt studiu de la Finances Online, companiile Tech cu mai puțin de 1.000 de angajați angajează aproximativ 30,02% din femeile din domeniul tehnologiei.
Din fericire, în România situația e mult mai îmbucurătoare la acest aspect, deoarece ponderea angajatelor cu studii în domeniu este de aproape 30%, cu mult peste media europeană. Ceea ce înseamnă că 4 din 10 angajați din companiile IT&C din România sunt femei.
Potrivit INS în anul 2008 – 50.000 de femei (39,5%) erau angajate în domeniul IT&C, iar în 2020 – 90.000 de femei (41%) din totalul forței de muncă. Această creștere se datorează și faptului că tot mai multe studente sunt interesate de facultățile de Automatică și Calculatoare din toată țara.
Integrarea femeilor în lumea tehnologiei nu este o competiție sau o luptă cu bărbații deja integrați. Este dovedit faptul că echipele de afaceri formate atât din bărbați, cât și din femei sunt cele mai eficiente și armonioase, iar industria IT beneficiază atunci când femeile au o reprezentare egală în cadrul structurilor de personal.
A fi divers înseamnă a beneficia de o gamă mai largă de contribuții pe întregul spectru. Bărbații au propriile lor experiențe sociale, iar femeile le au pe ale lor. Și pentru o industrie care are constant nevoie de idei, este logic să beneficiezi de o gamă cât mai largă de perspective.