Cum se poate migra WordPress pe php 8

WordPress pe PHP 8: Cum se poate migra?

Recomandarea noastră dacă nu ai o echipă de suport sau un server de staging este să mai aștepți. Încă nu toate temele sau plugin-urile sunt pregătite pentru această trecere. Dacă totuși dorești să faci trecerea, mai jos găsești pașii pentru o migrare cât mai ușoară către php 8+.

De ce ar trebui să migrăm WordPress pe php 8

După cum deja probabil ai aflat, de la sfârșitul lunii noiembrie php 7.4 este end of life. Acest lucru înseamnă ca php 7+ nu v-a mai primi nici un fel de upgrade-uri sau security fixes după această dată. Poți vedea mai jos care sunt perioadele de suport pentru versiunile de php mai recente:

Versiune phpDată lansareDată încheire suport activEOL(end of life)
PHP 7.428 Noiembrie 201928 Noiembrie 202128 Noiembrie 2022
PHP 8.026 Noiembrie 202026 Noiembrie 202226 Noiembrie 2023
PHP 8.125 Noiembrie 202125 Noiembrie 202325 Noiembrie 2024
PHP 8.28 Decembrie 20228 Decembrie 20248 Decembrie 2025

Care sunt dezavantajele de a rămâne pe php 7.4?

Cel mai mare dezavantaj este că versiunile de php mai mici de 8.0 nu vor mai primi update-uri de securitate. Acest lucru poate să genereze probleme de vulnerabilitate și pentru site-ul tău WordPress. În afară de acest lucru dacă site-ul tău rămâne pe o versiune de php mai mică de 8.0 nu beneficiază de îmbunătățirile de viteză pe care php 8+ le aduce.

Ce avantaje sunt în a migra site-ul tău WordPress pe php 8+?

Cele mai mari avantaje pentru a face trecerea la php 8 ar fi următoarele:

 • upgrade-uri la zi
 • fix-uri de securitate
 • îmbunătățiri ale performanței
 • îmbunătățiri de stabilitate

Pentru site-ul tău WordPress în special aceasta înseamnă că acesta v-a fi mai sigur, se v-a încărca mai repede și codul începe să devină din ce în ce mai sigur și cu posibilități mai reduse de a genera erori.

Cum pot face migrarea către php 8

După cum am spus recomandarea noastră dacă nu ai o echipă de suport sau un server de staging este să mai aștepți. Încă nu toate temele sau plugin-urile sunt pregătite pentru această trecere.

Urmează pașii de mai jos pentru a efectua o trecere cât mai lină către noile versiuni de php: php 8.0, php 8.1 sau php 8.2.

 1. Asigură-te ca hosting-ul tău are versiunile php 8.0, php 8.1 sau php 8.2. Dacă acestea există, recomandarea noastră este cu acest efort să treci direct la ultima versiune(majoritatea schimbărilor majore și care pot să-ți facă site-ul nefuncțional sunt când treci de la o versiune 7.x la versiunea 8.0).
 2. Crează o versiune de staging / dezvoltare pe care să încerci trecerea. Sub nici o formă nu încerca aceasta live!
 3. Fă upgrade la temă și plugin-uri la ultima versiune. Testează că totul funcționează și nu s-a stricat nimic.
 4. Modifică versiunea de php la o versiune de php 8+.
 5. Testează din nou totul. Urmărește inclusiv logurile. Se poate ca site-ul să pară că funcționează dar totuși să genereze erori. Aceste erori pot să genereze probleme mari, mai târziu dacă nu sunt rezolvate din timp.
 6. Asigură-te că hosting-ul tău îți pune la dispoziție toate modulele de php de care ai nevoie. Este foarte important acest pas pentru a nu avea momente de downtime.
 7. Fă un backup! Asigură-te că acesta este valid!
 8. Fă upgrade-urile! Verifică totul.
 9. Execută migrarea și pe serverul live. Testează din nou totul, și din nou urmărește logurile pentru eventuale erori.

În principiu dacă ai o temă de calitate, și plugin-uri de calitate nu o să întâmpini probleme cu acest upgrade. Dacă cumva, după upgrade totuși observi probleme, este destul de ușor să revii la versiunea precedentă de php din majoritatea panourilor de control de la firma ta de hosting.

Atenție pașii de mai sus sunt valabili pentru trecerea de la php 7+ la php 8+. Dacă cumva site-ul tău se află pe o versiune < 7(nu ar trebui sa fie cazul), atunci întâi trebuie sa faci upgrade la php 7+.

cum se poate migra WordPress pe php 8 infographic
Infografic Migrare WordPress la php 8+

Dorești să te ajutăm cu migrarea la php 8 ?

Ce probleme am întâmpinat și la ce să ai grijă, ca să migrezi cu succes site-ul tău WordPress la php 8?

Care a fost cea mai des întâlnită problemă în a efectua trecerea WordPress pe o versiune de php 8?

Cea mai des întâlnita problemă de noi a fost reclasificarea unor warning-uri în erori, ceea ce a produs de multe ori TypeError. Aceasta a afectat plugin-uri și teme. Pentru a le detecta doar urmărește error log-ul. Poți citi mai multe aici sau aici.

Ce probleme pot să am pe partea de hosting la migrarea de php 8+?

O problemă pe care am întâlnit-o de mai multe ori a fost că modulele selectate pentru versiunile de php 7.4 nu erau selectate și pentru php 8(ex: modulul de mysql).

Pot să fac singur trecerea WordPress la php 8?

În principiu dacă te descurci în panoul de hosting, singura problemă pe care o poți provoca este un downtime în cazul că lucrurile nu funcționează. Poți reveni înapoi la versiunea precedentă într-un timp foarte scurt.

După trecerea la php 8 site-ul îmi afișează un ecran alb și nu se mai încarcă?

În acest caz cel mai simplu este să revii la versiunea de php precedentă, după care să verifici în error_log/debug.log ce erori apar acolo.

Este WordPress 6.1 pregătit pentru php 8?

Răspunsul este da, WordPress 6.1 este compatibil cu php 8.0+, precum și majoritatea temelor și plugin-urilor. Dacă în schimb ai o temă sau plugin-uri customizate s-ar putea să întâmpini probleme. De asemenea este posibil ca unele plugin-uri sau combinații de plugin-uri să provoace probleme.

Cum pot verifica dacă codul sau plugin-urile sunt compatibile cu php 8?

Poți folosi phpcs setat pentru standardul care dorești.
Ex: phpcs –standard=PHPCompatibilityWP –severity=1 –runtime-set testVersion 8.0- –extensions=php <path-to-code>
Nu e sigur că poți detecta toate problemele în acest fel, dar poți identifica majoritatea problemelor.
Despre PHPCompatibilityWP găsești mai multe informații aici

Atenție! Migrarea pe php 8 se va face automat din 24 ianuarie pe Kinsta!

Pentru cei care aveți site-ul pe Kinsta, migrarea către php 8 se va face automat în 24 ianuarie! Dacă nu ați verificat funcționalitatea site-ului pe php8 până acum, mai este puțin timp până când acesta v-a fi migrat automat pe php 8.

Ai întâmpinat probleme la trecerea pe php 8 și site-ul nu mai este funcțional?