Cyber war

CYBER WAR

În ecosistemul digital aflat în continuă expansiune, pericolele ne pândesc la fiecare pas.

Un atac cibernetic la scară mică sau mare este scump și poate fi extrem de perturbator pentru o afacere. 

Știai că în 2021 căutările expresiei “cum să opresc furtul de identitate“ pe Google au crescut la 110 % față de 2020?

Raportul IBM  Cost of a data breach report 2021 se menționează că atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai costisitoare, în creștere de la 3,86 milioane USD la 4,24 milioane USD raportat la o bază anuală, față de 2020.

Anul 2021 a înregistrat un record conform ESET report 2021, o răscumpărare (ransomware) de 70 de milioane de dolari a fost cerută pentru datele unei companii de software management.

Dar cel mai mare cost plătit pentru o breșă de securitate a fost de 40 milioane USD de către o companie de asigurări. Raportul FBI Annual report confirmă din păcate și alte sume colosale.

Apariția monedelor virtuale a contribuit la realizarea acestor acțiuni, deoarece ele permit încasarea plății, fără identificarea persoanei reale. 

Cele mai des întâlnite modalității sunt: phishing, DDoS, compromiterea datelor de conectare ale utilizatorilor și malware bancar, în special pe sistemele android.

Dar nu este de neglijat nici “Social engineering” care reprezintă o amenințare, din ce în ce mare, la adresa administrațiilor publice și BEC (Business Email Compromise) care face parte din categoria de amenințări costisitoare sau fraudele de tip încredere/romantic. Categoria cea mai vulnerabilă este cea a vârstnicilor, aproximativ 28% de fraude digitale au ca victimă categoria 60+.

Printre factorii influențatori majori care au dus la aceste creșteri semnificative, se numără munca de la distanța cauzată de pandemia Covid 19 și migrarea spre modele de stocare Cloud. 

În 2022 companiile și-au mărit considerabil bugetul destinat prevenirii acestor fraude și derulează campanii pe mai multe sectoare, pentru a le combate, securitatea datelor fiind pusă în prim plan.

Rămâne să vedem dacă se va mări și numărul specialiștilor care lucrează în domeniu. 

Conform Cybersecurity workforce study 2021 există un deficit. Ca să facă față în mod eficient amenințărilor, această forță de muncă calificată ar trebui să crească la nivel global cu cel puțin 50%. 

Datele statistice globale prezentate reprezintă doar vârful piramidei. În realitate, atât la nivel de companie cât și individual, amenințările din lumea digitală sunt și mai mari.  

Compania noastră folosește numeroase instrumente care pot diminua aceste amenințări, în serviciile de mentenanță pentru site-urile WordPress, pe care le prestează.

Datorită experienței de peste 17 ani și a cunoștințelor acumulate, combinate cu tehnologii de ultimă oră, oferim siguranță pentru site-urile clienților.

În următorul articol vom dezvălui câteva sfaturi practice proprii, pentru întărirea securității, care pot fi aplicate cu ușurință.